Mieren bestrijden met bakpoeder – een natuurlijk alternatief

Deel dit bericht op Pinterest:

Share on pinterest
Mieren bestrijden met bakpoeder - een natuurlijk alternatief

Veel mensen geven de voorkeur aan een niet-giftig of natuurlijk middel om mieren te bestrijden. Bakpoeder is een geweldig alternatief middel om mieren op een natuurlijke wijze te bestrijden.

Bakpoeder kan kinderen of huisdieren geen kwaad en is daarom een aantrekkelijk middel om tegen mieren in te zetten. Ik leg hieronder uit hoe je mieren met bakpoeder kunt bestrijden en waarom bakpoeder zo’n effectief middel is.

Hoe kan je mieren met bakpoeder bestrijden?

Je kunt bakpoeder gebruiken om mieren uit huis te verjagen of om de gevestigde mieren te bestrijden.

Om mieren met het gebruik van bakpoeder te verjagen, kan je het simpelweg op strategische plaatsen uitstrooien. Wij raden aan om bakpoeder rond deuren, ramen en kozijnen te strooien.

Mieren zullen bakpoeder vermijden. Wanneer ze zien dat er bakpoeder ligt op de toegangswegen naar jouw huis zullen ze rechtsomkeer maken.

Naast het gebruik om mieren te verjagen, kan je bakpoeder inzetten als bestrijdingsmiddel. Om een eigen mierenbestrijdingsmiddel op basis van bakpoeder te maken, heb je alleen bakpoeder en wat suiker nodig. Het liefst poedersuiker omdat dat er hetzelfde uitziet als de bakpoeder.

Poeder en poedersuiker
Meer dan bakpoeder, poedersuiker en een bakje, heb je niet nodig om een eigen mierenpoeder te maken!

Mieren zijn tot het zoette poedersuiker aangetrokken en in een poging om er van te eten, krijgen ze ook het bakpoeder binnen. Vervolgens delen de mieren in het nest de bakpoeder me hun soortgenoten en wordt de hele kolonie bestreden. Volg deze stappen om mieren bet bakpoeder te bestrijden:

 • Meng gelijke delen bakpoeder en poedersuiker in een kom. Je kan proberen om andere zoette lokstoffen zoals jam, pindakaas of stroop toe te voegen. Wij hebben echter de beste ervaring met alleen bakpoeder en poedersuiker.
  
 • Strooi het bakpoedermengsel op plaatsen waar veel mieren komen. De vaste looproutes, rondom ramen en deuren, in de keuken en rond de eettafel zijn veelvoorkomende plaatsen waar gestrooid wordt.
  
 • Buiten strooi het mengsel op en rond het mierennest, rond bomen en op andere plaatsen waar je vaak mieren tegenkomt.

Door het doorlopen van deze stappen ben jij van en zeker goed op weg om een mierenprobleem te bestrijden.

Loop je echter tegen het probleem aan dat de mieren niet voldoende van het mengsel eten? Probeer dan wat water en een ander soort zoetigheid toe te voegen. Je krijgt dan in plaats van een poeder een pasta, maar wellicht geven de mieren daar de voorkeur aan.

Ook kun je een gespeciliseerd en natuurlijk mierenpoeder inzetten. Wellicht wil je het mierenpoeder van ECOstyle proberen? Deze bestel je snel en gemakkelijk bij bol.com door onderstaande link te volgen.

Bakpoeder en borax

Borax, ofwel natriumtetraboraat, is een mineraal dat vele toepassingen kent. Mensen hebben het weleens in huis als ingrediënt om slijm voor kinderen te maken of als schoonmaakproduct. Maar, Borax is ook een heel effectief middel om mieren te bestrijden.

Je kan bovengenoemde mengsels nog vele malen sterker maken door het toevoegen van borax. Let wel, wanneer je dat doet dan moet je wel zorgen dat kinderen en huisdieren niet bij het mengsel in de buurt komen. Daarnaast is borax giftig voor planten, dus kijk goed uit waar je het gebruikt!

Voor meer ideeen over het inzetten tegen mieren van middelen die je al in huis hebt, lees je mijn artikel over huismiddelen tegen mieren. Wellicht staat er nog iets voor je tussen!

Bakpoeder en diathomeeënaarde

Diathomeeënaarde is nog zo’n middel dat veel mensen in huis hebben. Naast ingrediënt in allerlei verzorgings- en schoonmaakmiddelen kan diathomeeënaarde heel effectief worden ingezet om mieren te bestrijden.

Het voordeel bij het gebruik van diathomeeënaarde is dat het, in tegenstelling tot borax, volkomen natuurlijk is. Daarnaast is diathomeeënaarde volkomen veilig voor kinderen, huisdieren en planten. Voor mieren zijn de stukjes diathomeeënaarde echter vlijmscherpe mesjes die bij contact ermee tot hun dood zal leiden.

Zuiver diathomeeënaarde kan je eenvoudig via bol.com bestellen. Wanneer je op zoek bent naar een mierenpoeder op basis van diathomeeënaarde, volg dan de link hieronder.

Waarom is bakpoeder zo goed om mieren te bestrijden?

Mensen kiezen over het algemeen voor boekpoeder als bestrijdingsmiddel omdat het overal in en om huis ingezet kan worden en volkomen natuurlijk is.

Daarnaast hebben mensen bakpoeder vaak al in huis en hebben het dus snel bij de hand. Bakpoeder wordt ingezet van ingrediënt bij het bakken tot schoonmaakproduct en zelfs als bestanddeel van tandpasta.

Mocht je geen bakpoeder in huis hebben, dan is het heel makkelijk te krijgen. Iedere supermarkt heeft wel bakpoeder te koop. Het wordt vaak in een kleine sachet van een paar gram verkocht en vind je doorgaans bij de bak producten.

Toch liever een gespecialiseerd middel inzetten? Ik heb goede ervaringen met de mierenbestrijdingsmiddelen van HG.

Hoe werkt bakpoeder tegen mieren?

Nu je weet dat je met bakpoeder mieren kunt bestrijden en hoe je het tegen mieren inzet, vraag je je wellicht of hoe bakpoeder tegen mieren werkt? Waarom gaan mieren dood aan bakpoeder? Daar zijn twee verschillende gedachten over die wij hieronder kort zullen bespreken.

 • Bakpoeder verandert het zuurtegraad (pH). Door deze eigenschap wordt bakpoeder veelal in de keuken ingezet. Mieren komen echter door deze verandering in pH te overlijden. Dat gaat niet direct en daardoor zijn de mieren in de gelegenheid om het bakpoeder mee naar hun nest te nemen. Daar worden ook de andere mieren die met het bakpoeder in aanraking komen gedood.
  
 • Mieren kunnen bakpoeder niet verteren. De tweede manier dat men zegt dat bakpoeder effectief is tegen mieren omdat zij het niet kunnen verteren. De bakpoeder blijft in hun lijf totdat het hun systeem zo verstop dat de mier er dood aan gaat. Wederom gebeurt dit na verloop van tijd waardoor het bakpoeder naar het nest meegenomen kan worden en daar de hele kolonie doodt.

Hoe bakpoeder nu ook tegen mieren werkt, we weten in ieder geval dat het werkt!

Bakpoeder en baking soda is dat hetzelfde?

Baking soda en bakpoeder
Baking soda, ofwel zuiveringszout, is ook effectief in te zetten om mieren te bestrijden.

Zowel bakpoeder als baking soda (zuiveringszout) zijn rijsmiddelen, dat betekent dat ze voor het koken aan deeg worden toegevoegd om koolstofdioxide te produceren en het deeg te laten rijzen.

Bakpoeder bevat zuiveringszout, maar de twee stoffen worden onder verschillende omstandigheden gebruikt.

Baking soda

Zuiveringszout is zuiver natriumbicarbonaat. Wanneer natriumbicarbonaat wordt gecombineerd met vocht en een zuur ingrediënt (bijv. Yoghurt, chocolade, karnemelk, honing), resulteert dat in een chemische reactie waardoor gebakken producten uitzetten of rijzen.

De chemische reactie begint onmiddellijk na het mengen van de ingrediënten, dus je moet er direct iets mee doen.

Bakpoeder

Bakpoeder bevat natriumbicarbonaat, maar bevat al een zuur middel en ook een zetmeel. In bakpoeder zit dus soda en baking soda is de pure variant.

Mieren bestrijden met baking soda

Baking soda of zuiveringszout werkt even goed, of nog beter, dan bakpoeder. Het verschil wanneer het aankomt op het bestrijden van mieren is dat je bij baking soda altijd poedersuiker moet gebruiken.

Mijn ervaring is niet dat mieren hier uit zichzelf op afkomen, dus wees royaal met de suiker. Wel heb ik het idee dat het iets effectiever is. Hoe dan ook, beiden zijn prima alternatieven!

Alternatieven voor bakpoeder

Vanzelfsprekend zijn er vele alternatieven voor bakpoeder te bedenken. Neem eens een kijkje in mijn artikel over huismiddelen tegen mieren om te zien wat er zoal tegen mieren ingezet kan worden.

Ben je toch op zoek naar een sterker middel tegen mieren? Iets dat veilig in gebruik is voor kinderen en huisdieren en iets dat volledig natuurlijk is? Dan raad ik de mierenpoeder van Luxan van harte aan. Klik hieronder om via bol.com bestelling te plaatsen

Inhoud artikel

Dit artikel is geschreven door

Share on pinterest

2 gedachten over “Mieren bestrijden met bakpoeder – een natuurlijk alternatief”

 1. Hoi Peter,
  Gisteren heb ik om mieren te bestrijden bakpoeder(zo’n sachet)(geen baking soda) op de aarde van 1 van mijn bloembakken gegooid. De mieren liepen langs mijn plant (een uitgegroeide paastak) zo de grond in. Daarop wat limonade.

  Nu kom ik vandaag thuis na vanmorgen nog water op de plant te hebben gegooid, maar zijn alle blaadjes ineens geel geworden.

  Is mijn plant nu dood?
  Of hoe kan ik m nu reanimeren? Heb m inmiddels al 8 jaar en zou t zonde binnen als mijn plant overlijdt of al overleden is.

  Hip dat u kunt aangeven hoe mijn plant nog te redden is, of de baksoda te neutraliseren. Heb vanavond ook weer veel water nu gegeven.

  Beantwoorden
  • Beste Tini,

   Je plant gaat (gelukkig) zo snel niet dood en al helemaal niet van een enkel sachet. Waarschijnlijk is er meer aan de hand. Wanneer het om veel mieren gaat, kunnen zij aan de wortels van je plant knagen. Probeer het volgende: neem een (grotere) bak met water waar je aangetaste plant in past. Zet je de plant (met pot, mieren en al) in de bak water. Zorg dat de water van de grotere bak, niet je plant bereikt. Zo zorg je voor een natuurlijke barrière tussen de buitenwereld en je plant. Blijf regelmatig water geven en het probleem lost zichzelf op!

   Groetjes,
   Peter

   Beantwoorden

Plaats een reactie