Mieren bestrijden in keuken

Deel dit bericht op Pinterest:

Share on pinterest
Mieren in keuken bestrijden.jpeg

Heb je weleens last gehad van mieren in de keuken? Dan weet je dat het snel van een kleine irritatie tot een vervelend probleem kan gaan. Mieren zijn niet alleen vervelend om in de keuken te hebben, maar zorgen ervoor dat het geheel er onhygiënisch en vies uitziet. Gelukkig weten wij als geen ander hoe je mieren in de keuken moet bestrijden. Wij laten je graag zien hoe je deze beestjes moet opsporen en moet verdelgen.

 

Volg de mieren in je keuken

Om mieren in de keuken effectief te bestrijden is het noodzakelijk om na te gaan waar ze vandaan komen. Je hoeft niet met zekerheid te weten waar hun nest is, maar de algemene omgeving moet je wel weten. Enig speurwerk om een mierenplaag in de kijken tegen te gaan is dus wel noodzakelijk.

Begin bij het observeren van de mieren. Waar in de keuken om je deze vervelende insecten tegen? Dat is wel belangrijk om te weten. Een voor een iedere mier in de keuken doden is geen optie en helpt eigenlijk niets. Je moet weten waar ongeveer het nest zit. Het nest van de mieren, of die nu in de keuken zit of ergens anders, moet aangepakt worden.

Ga na waar de mieren in langere of kortere rijtjes lopen. Dat lopen in rijtjes doen ze omdat er een bekende voedselbron in de buurt is. Ze volgen dan het spoor van de mieren die hun voor gingen. Een enkele mier in de keuken zegt niets!

Je hebt de mieren gevonden en de rijtjes ook. Dan ga je naar waar de mieren heen gaan. Dat is of naar hun nest, of op zoek naar voedsel. Kijk waar ze verdwijnen, want dat moet je weten om mieren in de keuken blijvend te bestrijden.

Heb je het nest niet kunnen vinden? Wij hebben een heel artikel geschreven over mieren in huis hebben wanneer het nest onvindbaar is. Doe er je voordeel mee!

 

Vind de mieren hun nest in de keuken of elders

Heb je bovenstaande stappen gevolgd, maar het nest niet kunnen vinden? Wij geven je hier een aantal tips voor het vinden van mieren in de keuken:

  • Keukenkastjes zijn erg geliefd bij mieren. Ga dus goed de binnenkant en de achterkant van keukenkastjes na. De reden dat mieren van keukenkastjes houden is dat ze beschutting geven. Wanneer je eten in het keukenkastje houdt, dan hebben de mieren wellicht direct toegang tot een lekker hapje!
  • Houtwerk trekt mieren aan. Vooral rottend houtwerk of houtwerk met gaten of holle ruimten zijn mieren gek op. Sommige soorten mieren gebruiken het om er vocht aan te onttrekken. Andere mieren, zoals Reuzenmieren, gebruiken het om met het zaagsel hun nesten te bouwen.
  • Gleufjes, kieren en gaten. Wellicht zitten de mieren niet direct in de keuken, maar komen ze daar alleen op zoek naar eten. Dan moet je het nest van de mieren elders zoeken wil je de mieren in de keuken kunnen bestrijden. Vaak krijgen de mieren via gleuven, kieren of gaten toegang tot de keuken. Maast het bestrijden van de mieren is het van belang om deze openingen te dichten.
  • Lekkages in huis? Mieren zijn er dol op! Naast voedsel en beschutting in de vorm van een nest hebben mieren ook vocht nodig. Wanneer je last hebt van mieren in huis, dan is het nagaan van lekkage belangrijk. Wie weet wat je allemaal naast een mierennest in de keuken nog kan tegenkomen!
 

Bestrijd de mieren

Heb je eenmaal gevonden waar de mieren vandaan komen, dan is het tijd om ze te verdelgen. Het verdelgen van de mieren doe je niet zomaar door de mieren te doden. Je moer een effectieve manier gebruiken om het nest aan te pakken en zo de mieren voor altijd uit je keuken te verdelgen. Wij zijn voorstander van twee verschillende manieren om mieren in de keuken tegen te gaan:

Maak gebruik van een lokdoos tegen mieren die tot in het nest werkt. Je hebt een lokdoos nodig waarvan de inhoud een sterkte aantrekkingskracht heeft op mieren en het gif een uitgestelde werking heeft. Dit omdat de mieren dan het gif makkelijk eten en dit meenemen naar het nest waar zij ook de anderen mieren vergiftigen. Dit zorgt ervoor dat mieren in de keuken grondig en blijvend worden bestreden.

Een goede lokdoos van het merk Luxan bestel je nu direct snel en gemakkelijk via bol.com. wij hebben zelf ervaring met deze lokdoos en kunnen het van harte aanraden!

Een tweede manier om mieren in de keuken te bestrijden is door zelf een goed gifmengsel te gebruiken. Dat doe je door het zelf mengen van een gif en een lokstof. Wel moet je een juiste soort gif hebben: niet een die de mieren direct doodt, maar een die wordt meegenomen naar het nest. Zo pak je zelf een mierenplaag aan. De lokstof die je moet gebruiken is vrij makkelijk: suiker of poedersuiker in het geval van een poeder en stroop of jam in het geval van een vloeistof.

Wij raden de volgende producten aan om zelf aan de slag te gaan:

 

Een natuurlijk alternatief

Er is vandaag de dag steeds meer oog voor diervriendelijke of natuurlijke oplossingen om mieren te bestrijden. Deze kunnen in sommige gevallen net zo effectief zijn als hun chemische of dieronvriendelijke tegenpolen. Het blijft een kwestie van proberen, want wat voor de een werkt, werkt niet altijd voor de ander.

Maismeel werkt wonderen. Net zoals de chemische producten heeft maismeel een vertraagde werking. Mieren kunnen maismeel namelijk niet verteren en komen er later aan te overlijden. De mier eet van het maismeel, neemt het mee naar het nest en de andere mieren eten zich er ook aan kapot. Wel moet je het gebruik iets langer volhouden omdat je de koningin uit het nest moet hebben.

Het gebruik van maismeel is eenvoudig: Vermeng een deel maismeel met een deel (poeder)suiker en verdeel het in kleine bakjes. De bakjes kunnen zo klein zijn als een dopje van een frisdrankfles. Een klein schaaltje mag natuurlijk ook. Zet de bakjes op strategische plaatsen neer en je bent klaar!

Natuurvriendelijk mierenpoeder bestaat ook! Wij raden het gebruik van ECOStyle aan. Zij hebben lokdozen tegen mieren of gewoon mierenpoeder. Bestel een van de natuurvriendelijke oplossingen nu direct via bol.com.

Mieren niet doden, maar alleen wegjagen? Dan is azijn de oplossing. Een deel azijn vermengen met een deel water is al voldoende om zelf een effectieve spray te maken. Mieren houden niet van de sterke geur van azijn en zullen het vermijden. Azijn doet de mieren verder niets en het is volkomen natuur- en diervriendelijk. Ook kun je het helemaal veilig gebruiken in de buurt van huisdieren of (kleine) kinderen.

 

Meer tips tegen mieren in de keuken

Ben je eindelijk van de mieren in de keuken af, of ben je ermee bezig om de mieren te verdelgen? Dan zijn de onderstaande tips ook erg van belang:

  • Hou de boel goed schoon. Neem de oppervlakten af en zorg dat de vloer dagelijks wordt gestofzuigd en regelmatig wordt gedweild.
  • Berg eten altijd direct op. Zoals alle levende wezens hebben ook mieren voedsel nodig. Vooral zoet of eiwitrijk voedsel trekt mieren aan. Zorg dat je voedselresten direct opruimt of weggooit.
  • Laat geen water liggen. Ook geen glaasje water. En zorg dat je gemorst water niet laat liggen, maar opdroogt.
  • Hou afvalemmer goed dicht en sluit vuilniszakken meteen. Wat voor ons afval is, kan voor een mier nog een lekker hapje zijn. Zorg dat ze dus niet bij vuil en etensresten in de afvalemmer kunnen. Is de vuilniszak vol? Bind deze dan direct dicht.

Hopelijk heb je op deze pagina gevonden wat je nodig hebt om mieren in de keuken te lijf te gaan! Wellicht heb je behoefte aan meer tips tegen mieren? Ook wanneer je op zoek bent naar middelen in huis die tegen mieren ingezet kunnen worden, kunnen wij je verder helpen.

Zoals altijd zijn wij benieuwd naar jouw vragen, opmerkingen of ervaringen. Laat dan hieronder een berichtje achter en wij reageren zo spoedig mogelijk!

Inhoud artikel

Dit artikel is geschreven door

Share on pinterest

Plaats een reactie