Jeuk of uitslag door de eikenprocessierups

Deel dit bericht op Pinterest:

Share on pinterest
plaag zomer 2020

Wanneer de temperatuur omhoog begint te gaan, is het tegenwoordig in Nederland weer tijd voor de eikenprocessierups. Ook dit jaar zal de rups ongetwijfeld weer veel in het nieuws komen.

Deze uit zuid- en centraal Europa afkomstige rups met zijn irriterende haartjes kan ook voor jouw gezondheid schade toebrengen. Met een paar eenvoudige voorzorgsmaatregelen verklein je het risico op irritatie en andere problemen aanzienlijk.

De kleine, zachte haartjes van de eikenprocessierups bevatten het stofje Thaumetopeine, een giftig stofje dat huiduitslag of ergere astmatische klachten kan veroorzaken.

De eikenprocessierups wordt, zoals de naam al suggereert, gevonden in eikenbomen. Vanaf mei tot het eind van juli zal je ze het meeste zien. Ze danken hun naam aan de lange rijen die zij maken wanneer zij van en naar voedsel of andere locaties lopen.

Jeuk en uitslag door de eikenprocessierups voorkomen

Wanneer je in contact komt met de haartjes van de eikenprocessierups kan je last krijgen van je longen, ogen of huid. In sommige gevallen kan je er zelfs een allergische ractie krijgen.

De meest voorkomende symptomen zijn: een jeukende huiduitslag en anderszins geirriteerd huid.

Wanneer de haartjes van de eikenprocessierups met je ogen of mond in contact komen, kun je last krijgen van een oogontsteking (rode, geïrriteerde ogen met uitscheiding) of irritatie in de keel, mond of luchtwegen. De meeste symptomen beginnen twee tot twaalf uur na de eerste blootstelling. Uitslag kan zich al snel over je hele lijf verspreiden.

De beste manier om jeuk of uitslag door de eikenprocessierups te vermijden is door het in acht nemen van de volgende tips:

 • Raak de eikenprocessierups of hun nest niet aan. Sterker nog, raak de boom zelf ook maar niet aan.
  
 • Wanneer er bij jou in de buurt een boom met eikenprocessierupsen staat, probeer de nest of de rupsen nooit zelf te verwijderen.
  
 • Blijf uit de buurt van met eikenprocessierups besmette bomen. Loop er met een boogje omheen en ga er niet in de buurt zitten.
  
 • Ben je in een gebied met eikenbomen, draag een lange broek en lange mouwen.
  
 • Houd kinderen en huisdieren uit de buurt van eikenbomen of plaatsen waar je weet dat de eikenprocessierups heerst.
  
 • Ben je toch met de rups , een boom of de haartjes in contact gekomen? Direct douchen en je kleding wassen is vaak voldoende.
  
 • Ben je veel of vaak aan de haartjes blootgesteld, raadpleeg dan je huisarts.
  
 • In het geval van uitslag of aanhoudende jeuk, is het ook belangrijk om je huisarts in te lichten.

Kinderen en de eikenprocessierups

Pas op met kinderen en de eikenprocessierups
Pas op met kinderen en de eikenprocessierups

Van alle beestjes en insecten waar kinderen mee in aanraking kunnen komen, lijkt een rups niet erg vervelend. Rupsen zijn immers kleine, zachte, schattige diertjes die uiteindelijk veranderen in prachtige (nacht)vlinders. Hoewel de eikenprocessierups in wezen over het algemeen ongevaarlijk is, kan het toch een vervelend zijn. Kinderen vinden het misschien wel leuk om ermee te spelen, maar houd er rekening mee dat jeukende of pijnlijke plekjes het gevolg kan zijn.

Het komt ook voor dat men niet weet wat er met het kindje aan de hand is en de uitslag door de haartjes van de eikenprocessierups wordt aangezien voor iets anders. Ook wanneer kinderen niet rechtstreeks met de rups in contact zijn geweest, kunnen zij er last van krijgen. De haartjes kunnen immers door de wind meegeblazen worden naar bijvoorbeeld speelgoed of tuinmeubelen.

Is het kind toch onverhoopt met de haartjes van de eikenprocessierups in contact gekomen, is dat geen reden tot paniek. Meestal gaat het om een vervelende, jeukende, milde reactie. Zorg ervoor dat je eerst zichtbare haartjes verwijdert. Dit kan eventueel door met de plakkerige kant van plakband over de huid te strijken. Vervolgens is het belangrijk om even goed onder de douche te gaan en met regulier zeep te wassen.

Wanneer de jeuk doorzet, kun je gebruik maken van een verzachtende crème of van ijs. Wanneer er sprake is van koorts, zwelling of benauwdheid, is het belangrijk om direct met het kind naar de eerste hulp te gaan.

Veelgestelde vragen over jeuk en uitslag door de eikenprocessierups

De eikenprocessierups is niet gevaarlijk, zolang je weet wat je in de gaten moet houden.
De eikenprocessierups is niet gevaarlijk, zolang je weet wat je in de gaten moet houden.

Wie kunnen allemaal last krijgen van de eikenprocessierups?

Iedereen kan last krijgen van de haartjes van de eikenprocessierups, maar vooral mensen die bekend zijn met astma zullen er sneller of erger last van kunnen krijgen. Ook (huis)dieren kunnen last krijgen van de haartjes. Houd (huis)dieren dan ook op afstand van (mogelijk) besmette bomen.

Waarom hebben mensen last van de eikenprocessierups?

In de haartjes van de eikenprocessierups zit een gif genaamd Thaumetopoine. Wanneer mensen of dieren met deze stof in aanraking komen, kan dat voor irritatie of een allergische reactie zorgen. In de maanden mei tot en met juli hebben de meeste mensen last van de rups. Dat komt omdat zij rond deze tijd in een vlinder veranderen en de haartjes losraken. Hoe meer haartjes in de lucht, des te sneller of erger jouw symptomen kunnen zijn.

Wat voor symptomen kan je van de eikenprocessierups krijgen?

Bij contact van de haartjes met het huid kun je veelal last krijgen van kleine, irriterende bultjes die zich tot uitslag kunnen gaan ontwikkelen. Bij contact met de ogen of luchtwegen zal je last krijgen van jeuk en andere op hooikoorts gelijkende klachten.

Is contact met de eikenprocessierups gevaarlijk?

Nee, doorgaans niet. Sterker nog, de meeste mensen merken er helemaal niets van. Veel meer dan klachten die op hooikoorts lijken zul je meestal niet ervaren. Heb je wel last van ergere klachten die in verband lijken te staat tot contact met de eikenprocessierups? Neem dan contact op met je huisarts.

Wat te doen tegen klachten als gevolg van de eikenprocessierups?

Helaas geldt ook hier weer: voorkomen is beter dan genezen. Wanneer je in contact bent gekomen met de haartjes van de eikenprocessierups, dan kan je alleen nog aan symptoombestrijding doen. De (huis)arts kan een antihistamine voorschrijven.

Sommige middelen tegen hooikoorts zijn effectief tegen de vervelende haartjes. Meer dan het gebruik van een neusspray of een voor de huid verzachtende zalf kun je zelf niet doen. Heb je veel last van de klachten of duurt het te lang? Neem dan contact op met je huisarts.

Wat moet ik doen wanneer ik een boom met de eikenprocessierups tegenkom?

De eikenprocessierups maakt haar nest in eikenbomen
De eikenprocessierups maakt haar nest in eikenbomen

Ga vooral niet zelf een nest van een eikenprocessierups proberen te verwijderen. Ten eerste heeft dat totaal geen zin en ben je het probleem alleen maar aan het verspreiden of verergeren. Ten tweede zorg je er alleen maar voor dat de haartjes van de rups zich nog meer gaan verspreiden en geef je jezelf alleen maar meer kans op last. Gemeenten werken vaak met gespecialiseerde bedrijven samen op de eikenprocessierups te bestrijden. Maak dan ook altijd melding bij de gemeente.

Wanneer moet ik 112 bellen of de eerste hulp inschakelen?

Het kan voorkomen dat iemand door de ingeademde haartjes last krijgt van zijn luchtwegen. Dat zal meestal het geval zijn bij iemand die al bekend is met astma. Krijg je het benauwd, of zie je dat iemand het benauwd krijg, meldt je bij de eerste hulp of in het geval van nood bel je 112.

Ook last van deze hippe plaag?

De afgelopen paar jaar hoor je steeds vaker over de eikenprocessierups. Het is dan ook echt een hippe plaag aan het worden met foto’s op sociale media en al.

Is de eikenprocessierups al in jouw buurt gespot? Heb je zelf weleens last gehad van de haartjes? Laat hieronder een berichtje achter een deel je ervaring met ons.

Inhoud artikel

Dit artikel is geschreven door

Share on pinterest

Plaats een reactie