Houden muizen een winterslaap? Alles over hoe muizen de winter doorbrengen

Deel dit bericht op Pinterest:

houden muizen een winterslaap

Muizen zijn het hele jaar door actief, van de zomer tot de winter. Maar ’s winters hebben wij vaker toch meer last van muizen. Muizen brengen het grootste deel van hun leven buiten door, maar ’s winters kan dat veranderen. In plaats van een winterslaap te houden, zoeken muizen andere manieren om de winter te overleven,

Op de vraag “Houden muizen een winterslaap?” is het antwoord: nee, dat doen zij niet. In de winter zoeken muizen naar andere manieren om te overleven. De meest voor de hand liggende manier voor muizen is dan ook om ’s winters zo veel mogelijk bij mensen in huis te blijven.

In plaats van een winterslaap houden, hebben muizen hele andere manieren om de winter te overleven. In dit artikel lees je alles over wat mieren doen om, in plaats van een winterslaap houden, de winter te overleven.

Houden muizen een winterslaap?

De meeste mensen denken dat muizen (en andere knaagdieren) ’s winters een winterslaap houden, omdat muizen in de herfst en de winter niet zo vaak worden gezien. Pas in de lente steken de muizen weer de kop op.

Maar dat muizen een winterslaap houden, is helemaal niet waar. Muizen overwinteren niet. Veel muizen hoeven eigenlijk niet eens te overwinteren, omdat ze een hele andere tactiek hebben om de winter te overleven: lekker bij mensen in huis wonen!

Foto van huizen en bomen in de winter
In de winter houden muizen geen winterslaap, maar zoeken muizen naar de beste plaatsen waar zij aan voldoende voedsel en warmte kunnen komen. Vaak is dat bij mensen thuis.

Muizen komen graag bij mensen in huis omdat ze het daar lekker warm hebben en heel de winter voorzien zijn van eten: van alles en nog wat dat zich bij jou in het bevindt.

Dat je in de winter geen muizen ziet, heeft dus niets met een winterslaap te maken. En in tegenstelling tot andere dieren, paren en broeden muizen het hele jaar door. Sterker nog, ze gedijen perfect in de winter. Muizen zijn echte nachtdieren, dus hoe langer en donkerder de avonden, hoe beter voor de muizen.

Heb je last van muizen in de winter? Dan is het altijd een goed idee om ’s nachts muizenvallen te plaatsen wanneer ze op zoek gaan naar hun voedsel. Klik hier om alle muizenvallen op bol.com te bekijken of bekijk deze moderne muizenval hieronder:

Muizen houden geen winterslaap, maar gaan je huis in

In de lente en de zomer hebben muizen geen problemen om buiten voedsel te vinden. Maar zodra het kouder wordt, wordt het voor muizen steeds moeilijker om buitenvoedsel te vinden. Muizen eten vooral zaden en noten, dus wanneer de bomen kaal worden, is er weinig meer te eten.

In plaats van een winterslaap te houden migreren de muizen naar binnen waar ze voedsel, vocht, onderdak en warmte hebben. Allemaal dankzij jou en je gezin!

Foto van een dak met zolder en raam
Een van de favoriete plaatsen voor muizen om de winter door te brengen is op en rond het dak of je zolder.

In de meeste gevallen leven muizen in de muren, in de kelder, in de schuur, onder het dak of op zolder. Beschermd tegen de mensen in huis, maar wel zo dicht bij mogelijk.

Het eerste dat je van een muizenplaag zal merken is het getik, geklop en geknaag wanneer ze in de avond het huis door gaan op zoek naar voedsel. Het is dan ook niet ongebruikelijk dat muizen voorraadkasten of vuilnisemmers overhoop halen, van de inhoud een zooitje maken en alles overhoop knagen.

Een ander veel voorkomende teken van een muizenplaag zijn hun uitwerpselen. Muizenkeutels zijn ovaal en bruin of zwart. Ze hebben ongeveer de grootte van een rijstkorrel.

Het is belangrijk om op te merken dat muizen niet erg veel voedsel nodig hebben om te overleven en dat ze heel weinig water drinken. Dat geknaag en het kapt maken van van alles en nog wat, heeft meer te maken met het vijlen van hun snijtanden die hun hele leven blijven groeien.

En speciaal voor de tijden waarin muizen minder eten, heeft het merk Luxan onderstaande kant-en-klare muizengif bakjes ontwikkeld. Neem een kijkje of klik hier om het gehele assortiment muizenbestrijdingsmiddelen van bol.com te bekijken.

’s winters geven muizen dan ook vaak problemen in huis

Als de temperatuur in de winter of in de herfst daalt, komen muizen vaak huizen binnen op zoek naar warmte, vocht en voedsel. Elk gat, scheur of spleet langs deuropeningen, buitenmuren en funderingen dat groter is dan ongeveer 1 centimeter is genoeg voor muizen om binnen te komen.

Een andere veelgebruikte manier voor muizen om binnen te komen, zeker in de herfst, is via de regenpijpen en/of de dakgoten. In mijn artikel over Muizen uit regenpijpen en dakgoten weren ga ik daar dieper op in.

Trouwens, ook over het dichten van gaten met staalwol om muizen buiten de deur te houden heb ik een uitgebreid artikel.

Maar als je denkt dat het probleem van muizen in huis niet erger kan worden, nemen ze ook nog eens parasieten en ziekteverwekkers mee wanneer ze binnen komen. Hielden de muizen maar een winterslaap, want dan hadden we deze problemen niet!

Maar goed, muizen houden geen winterslaap en over het algemeen, of ze nu binnen of buien de winter doorbrengen, veranderen ze hun gedrag niet heel erg. Ze brengen de winter actief door met voedsel zoeken, onderdak zoeken en roofdieren vermijden. Buiten graven muizen nesten in de grond om te rusten of hun jongen te baren.

In huis vind je een muis vaak op een stillere plek, zoals de zolder, de spouwmuur, de kelder, de garage en meer van dergelijke ruimtes.

Wil je op die plekken de muizen het beste bestrijden? Maak dan gebruik van onderstaande moderne en zeer effectieve muizenvallen. Klik hier om naar het hele assortiment muizenbestrijdingsmiddelen van bol.com te gaan.

’s winters verzorgen muizen het grootste overlast

Wanneer muizen in de winter naar binnen gaan, kunnen ze op van alles kauwen, van voedselverpakkingen en afval tot elektrische bedrading. Muizen die toegang hebben tot voedsel van mensen, dragen ziektekiemen over naar alles wat ze daarna aanraken.

Muizen besmetten het voedsel met hun speeksel en uitwerpselen wanneer ze de verpakking openscheuren op zoek naar iets te eten. Bedank je daarbij ook dat de urine van muizen gevaarlijk kan zijn (leestip!).

Ziekten, voedselbesmetting en schade in en om huis zijn enkele veelvoorkomende problemen bij muizenplagen in de winter. Woon je in een huurhuis en heb je last van muizen (mijn artikel daarover), dan kan je wellicht door de huisbaas worden geholpen.

Hoe dan ook, zelf kan je al veel doen om muizen te bestrijden. ’s winters zijn muizen veelal op zoek naar voedsel, daar kan je op inspelen door gebruik te maken van de moderne muizenvallen. Klik hier om het aanbod aan muizenvallen op bol.com te bekijken, of zie het voordelig aanbod hieronder:

Heb je al muizenvallen in huis, of wil je gewoon wat meer informatie over hoe je die het beste in kunt zetten? Lees dan mijn artikel Muizen trappen niet in de val om erachter te komen wat mensen veelal fout doen bij het bestrijden van muizen met vallen en hoe jij het beter kan doen.

Waar brengen muizen nog meer de winter door?

Bij gebreke van een winterslaap, maken de muizen veelal hun weg naar binnen. Maar het zal je vast niet verbazen, dat muizen nog veel meer creatieve manieren hebben om zonder winterslaap de winter door te brengen!

Muizen kunnen zich in een hol nestelen

Het zal je wellicht verbazen, maar muizen leven bij gebreke van een winterslaap ’s winters ook in holen. Deze holen zijn heel eenvoudig, ze hebben slechts een enkele ingang en bieden ruimte voor slechts een of enkele muizen. Er worden geen gangen gegraven.

Ze graven deze holen vaak onder of in bomen. Ook onder stenen, struiken en andere beschutte plaatsen wordt door muizen een hol gegraven. Dit doen ze niet alleen voor bescherming, maar vooral ook tegen de winterse kou.

Naast bomen, stenen en struiken, graven muizen ook maar al te graag tegen je huis aan. Met de schade door het graven, zal het doorgaans meevallen maar, de muizen voelen wel de warmte van je woning af komen. En zonder dat je het door hebt, zitten de muizen zo binnen.

Foto van binnenkant huis met raam en planten
Of muizen een winterslaap houden? Nee. Waar muizen het liefst de winter doorbrengen? Bij jou thuis.

Muizen bouwen nesten

Muizen bouwen nesten van allerlei materiaal. Wat ze maar in de omgeving kunnen vinden, van takjes tot touwtjes en van papier tot plastic, muizen kunnen er prima gebruik van maken. Muizennesten hebben iets weg van een vogelnest. Wat bij elkaar geraapt materiaal met in het midden een knusse plek om in te slapen.

Meestal zien de nesten eruit als bosjes gras, papier, textiel, isolatiemateriaal, takjes plastic en meer van dergelijke materialen. Muizen gebruiken deze nesten als schuilplaats en om ’s winters warm te blijven.

De zoektocht van muizen naar materialen om het nest mee te bouwen, brengt ze naar je huis toe. Ze merken dat het bij jouw huis in de buurt ’s winters lekker warm is en als ze binnen kunnen komen, pakken ze die kans gelijk.

Muizen kunnen heel goed klimmen

Naast nesten en holen, leven muizen ook hoger: bijvoorbeeld in je dakgoten of in uitgeholde bomen. Dit is dan ook de reden dat muizen vaak in zolders, onder daken of in ventilatiesystemen terechtkomen.

Hebben muizen deze locaties weten te vinden? Dan is het een kwestie van tijd voordat de muizen je nieuwe medebewoners worden!

Heb jij ervaring met muizen in de winter?

Is jou huis weleens door muizen gebruikt om de winter door te brengen? Hoe heb jij dat ervaren en hoe ben je van de muizen afgekomen? Je zou ongetwijfeld hebben gewild dat de muizen toch liever in de natuur hun winterslaap hielden! Deel jouw ervaringen met ons door onderaan een berichtje achter te laten.

Mocht je nog vragen hebben over het overwinteren van muizen, muizen in de winter of over muizenbestrijding in het algemeen? Ook dan ben je van harte welkom om hieronder een bericht achter te laten zodat mijn lezers of ik jou in de goede richting kunnen helpen.

Inhoud artikel

Dit artikel is geschreven door

Plaats een reactie