Hoe moet je mieren in het dak of het plafond bestrijden?

Deel dit bericht op Pinterest:

Share on pinterest
Mieren in het dak bestrijden

Mieren kunnen simpelweg een vervelend probleem zijn, maar daarnaast kunnen ze je huis en dak ernstig beschadigen. Dat kost geld en veroorzaakt veel overlast. Als je vermoedt dat mieren je huis binnenkomen via het dak of via de zolder, is het belangrijk daar direct iets aan te doen. In dit artikel lees je alles over het bestrijden van mieren in het dak.

Hoe moet je mieren in het dak of het plafond bestrijden?

  • Ga na waar de mieren zitten
  • Gebruik een bestrijdingsmiddel
  • Maak de omgeving schoon
  • Repareer gaten en scheuren
  • Behandel de omgeving goed na

In dit artikel zet ik stapsgewijs de stappen die je tegen mieren in het dak of plafond kunt ondernemen en zo verdere problemen kunt voorkomen.

Hoe komen de mieren in het dak, plafond of op zolder?

Eerst is het van belang om na te gaan hoe de mieren naar binnen komen. Meestal gaat het om een van de volgende manieren hoe mieren het dak in kunnen komen:

  • Scheuren of gaten in de muur
  • Langs de schoorsteen
  • Roosters of ventilatiegaten
  • Via de zolder

Ga na of er sprake is van een mierennest in het dak

Het bestrijden van een paar rondlopende mieren heeft geen enkele zin wanneer er een mierennest in huis is, Het is heel belangrijk om daar achter te komen.

Ga dan ook goed alle plekken op en rond het plafond na om er achter te komen of er een mierennest aanwezig is. Vooral op plekken waar buizen of roosters muren in gaan, zijn beruchte plekken voor een mierennest in het plafond.

De meeste mieren die wij in Nederland hebben, hebben hun nest liever buitenshuis dan binnen. Een uitzondering zijn bepaalde soorten mieren die graag hun nest in (rottend) houtwerk maken. Besteed dus extra aandacht aan houten delen.

In mijn artikel Mieren in huis, nest onvindbaar geef ik meer informatie over het opsporen van een mierennest in huis.

Wanneer het mierennest niet binnenshuis, maar buitenshuis is, bijvoorbeeld in de tuin, dan is het belangrijk om daar ook iets aan te doen. In mijn artikel Mieren bestrijden binnen en buiten vertel ik hoe je dat het beste kunt aanpakken.

Gebruik een mierenbestrijdingsmiddel om mieren in het dak tegen te gaan

Mierenpoeder
Een mierenpoeder of een lokdoos werkt het beste om mieren in het dak te bestrijden. Een spray is daar niet voor geschikt.

De eerste stappen zijn gezet en hoewel je nog niet veel verder bent, is dit het moment waarop je direct kunt starten met het bestrijden van mieren in je dak.

Omdat mieren in een dak, plafond of zolder vaak lastig zijn om te bereiken, is een mierenbestrijdingsmiddel met een hoog aantrekkingskracht noodzakelijk. Goede lokdozen en een goede mierenpoeder is waar we voor kiezen.

Omdat een mierenspray slechts werkt waar je het aanbrengt en doorgaans geen aantrekkingskracht heeft, is een spray helaas niet geschikt voor deze klus.

Een goede lokdoos of mierenpoeder werkt omdat de mieren aangetrokken worden tot de lokstof en daarmee met het gif in aanraking komen. Ze gaan er niet direct aan dood, maar nemen het mee naar hun nest. In het nest komen de andere mieren – en de koningin – ermee in aanraking. Zo wordt het hele nest bestreden.

Een goede mierenpoeder is onderstaande poeder van Luxan. Qua lokdoos ga ik altijd voor HG. Volg de links hieronder om de geschikte producten bij bol.com te bestellen.

Voor meer informatie over het gebruik van een mierenpoeder of het gebruik van een lokdoos, lees deze artikelen.

Het fijne eraan is, is dat dat ook werkt wanneer het nest op een moeilijk te bereiken plek is, wat vaak in het dak het geval is. Ook wanneer je niet exact weet waar het nest is, kan je het nest zo effectief aanpakken.

Zelf heb ik goede ervaringen met de mierenbestrijdingsmiddelen van HG, in dit artikel lees je daar meer over.

Maak het dak en je zolder goed schoon om van mieren af te komen

Mieren worden ergens toe aangetrokken. Ze zoeken immers niet zomaar jouw dak uit. Het is dan ook erg belangrijk dat je je dak en je dakgoten goed schoonmaakt of schoon laat maken.

Heb je een zolder? Dan is het erg aanlokkelijk om deze als opslagplaats voor van alles en nog wat te gebruiken. Zorg er echter goed voor dat deze netjes opgeruimd is en dat er geen voedsel of vocht aanwezig is. Let dus ook extra op lekkages!

Soms komen mieren niet via de muur naar je dak, maar dat kan ook via bomen of struiken. Zorg ervoor dat er geen bomen of takken zijn die met het dak in aanraking komen. Is dat wel het geval? Dan moet je deze snoeien of laten snoeien.

Repareer gaten en scheuren om mieren de toegang onmogelijk te maken

Mieren muur nest in huis
Openingen zoals deze zijn funest en zijn een uitnodiging voor mieren. Ga deze zo snel mogelijk tegen.

Als je dak en zolder schoongemaakt en opgeruimd zijn en je hebt een begin genaakt met het bestrijden van de mierenplaag, moet je iets doen aan de plaatsen waar mieren naar binnen zijn gegaan.

Gaten en scheuren moeten worden gedicht met een goede gatenvuller. Eventueel kan je voor naden en kieren een siliconenkit gebruiken. Besteed extra aandacht aan buizen en ventilatieroosters. Vaak zit daar de boosdoener.

Ten slotte is het belangrijk om het houtwerk goed na te lopen. Dit is vooral relevant wanneer je een zolder hebt. bepaalde soorten mieren zijn aangetrokken tot (rottend) hout en bouwen daarin hun nest of gebruiken het zaagsel om elders een nest te bouwen.

Behandel de omgeving van je huis en je dak en dakgoten na

Wanneer je de bovenstaande stappen hebt doorlopen, dan zal je al snel van de mieren in het dak afzijn. Toch kan je het niet daarbij laten, anders zal je in de toekomst weer met het probleem te maken kunnen krijgen.

Mieren zijn altijd opzoek naar voedsel en water en wanneer ze dat bij jou in huis kunnen krijgen, dan zijn zij er snel bij! Een veelvoorkomende oorzaak van mieren in het dak is dan ook rottende bladeren en andere plantenresten in dakgoten.

Zorg dat je dakgoten schoon zijn en blijven – spoel ze desnoods even na- en strooi er een natuurlijk en ongevaarlijk mierenpoeder over. Hetzelfde geldt voor om het huis en op de makkelijk te bereiken plakken op zolder en op het dak.

Een geschikte mierenpoeder hiervoor is de mierenpoeder van Luxan. Deze is natuurlijk en volkomen ongevaarlijk voor mensen en huisdieren. De Eco mierenpoeder van Luxan bestel je bij bol.com door deze link te volgen.

Wat zijn jouw ervaringen met het bestrijden van mieren in het dak of plafond?

Vanzelfsprekend zijn er meer wegen die naar Rome leiden. Daarom ben ik benieuwd naar jouw ervaringen met het bestrijden van mieren in het dak? Heb je er zelf weleens last van gehad en hoe ben je er toen vanaf gekomen?

Deel jouw ervaringen in de berichten hieronder. Ook wanneer je vragen hebt, kan je hieronder een berichtje achterlaten en ik kom er zo spoedig mogelijk op terug.

Inhoud artikel

Dit artikel is geschreven door

Share on pinterest

Plaats een reactie