Eenvoudig mieren in caravan of camper bestrijden

Deel dit bericht op Pinterest:

Share on pinterest
Eenvoudig mieren in caravan of camper bestrijden

Mieren in een camper of caravan is erg vervelend. Je hebt maar en beperkte ruimte waarbij de slaapkamer, keuken en woonomgeving maar al te dicht op elkaar staan. Het bestrijden van mieren in een caravan of camper is niet vervelend, maar moet wel gebeuren.

Hoe moet je mieren in een camper of caravan bestrijden?

 • Berg eten en drinken na gebruik op
 • Hou vloer, tafels en aanrecht schoon
 • Camper of caravan niet tegen bomen plaatsen
 • Plaats bij deur en ramen een lokdoos

Door een vakantie met de caravan ben ik door schade en schande wijs geworden. Hoe goed wij de caravan ook schoon hielden, we bleven maar van mieren last hebben. Na het een en ander geprobeerd te hebben, is het mij toch gelukt! Mijn ervaring met het bestrijden van mieren in de camper deel ik graag met jullie

Houd een grote schoonmaak in je camper of caravan

Een rij campers
Pak de mieren aan voordat je weg gaat!

De eerste stap bij het bestrijden van mieren in een camper of caravan is het houden van een grote schoonmaak. Dat is niet leuk, maar wel de basis. Wanneer er in een kastje toch een open doos met hagelslag ligt, doe je alles immers voor niets.

Ieder kastje moet helemaal leeg en met een doekje met schoonmaakmiddel worden afgenomen. Hou het echter niet alleen daarbij. Voordat je de inhoud weer terugzet, haal je daar ook even een doekje langs.

Dweil de vloeren en neem alle oppervlakten zoals tafels, stoelen en het aanrecht goed af. Besteed ook aandacht aan keukenapparatuur zoals de magnetron, de oven en de waterkoker.

Ten slotte haal je een doekje met sop langs de vensterbanken. Daarna is je grote schoonmaak klaar. Dit is de eenvoudige eerste stap naar een miervrije camper of caravan! Zo erg was dat toch niet?

Laat geen voedsel slingeren en ook geen drinken!

Een camper of caravan heeft maar beperkte opslagruimte. Het is dus erg aantrekkelijk om eten en drinken te laten slingeren. Dat moet je dus niet doen! Je kan namelijk schoonmaken wat je wilt, als er eten of drinken in de buurt is, vinden de mieren dat vanzelf wel.

Etensresten berg je het liefst op in bakjes met deksels en doe je daarna in de (koel)kast. Producten die je in de kast kunt laten, zoals beschuit of hagelslag doe je in bakken of blikken.

Naast eten en onderdak hebben mieren water (vocht) nodig. Zorg er dus voor dat er voor de mieren niets te drinken is. Heb je gemorst met drinken? Droog het dan met behulp van een doekje op. Laat ook geen open blikjes, pakjes of flesjes staan, de mieren zijn er zo bij!

Dat betekent overigens ook dat je na het barbecueën de grill goed schoonmaakt. Althans, zodra dat kan!

Laat mieren niet via de ramen of ventilatie binnenkomen!

Een camper onderweg
Laat een vakantie niet door mieren verpest worden en zorg dat je je camper mierenvrij houdt!

Een belangrijk onderdeel van het bestrijden van mieren in een camper of caravan is ervoor zorgen dat de mieren niet naar binnen kunnen.

Als je alles binnen zo netjes gehouden hebt, zou het zonde zijn als de mieren makkelijk via de ramen of de ventilatie binnen kunnen komen. Dat voorkom je grotendeels door ervoor te zorgen dat je de caravan niet tegen takken van een boom of een struik aanzet.

Voordat je in een camper je intrek neemt, loop dan even een rondje of er geen takken of struiken tegenaan staan. Ook bij het plaatsen let je hier extra op. Komt er toch een tak tegenaan, breek deze dan een stukje af zodat er geen contact meer met de camper of caravan is.

Plaats lokdozen bij de deur en bij ramen van de caravan of camper

Is alles binnen eenmaal goed schoongemaakt en houd je het ook goed schoon? Dan ben je zo goed als mierenvrij. Wel moet je nog iets doen aan de mieren die binnen komen wandelen!

Mieren komen niet zomaar binnen kruipen. Nee, zij zijn op zoek naar voedsel. Als jij zorgt dat er dan ook een lokdoos klaarstaat om ze op te vangen, dan zal je er geen last meer van hebben.

Wij raden de lokdozen van HG van harte aan. Volg de link hieronder om direct via bol.com een lokdoos te bestellen.

Lokdozen plaats je bij de ingangen, dat wil zeggen bij de deur, ramen en eventueel een ventilatierooster of andere ingang.

Heb je kinderen of huisdieren mee in de camper of caravan, let dan wel extra goed op het gebruik van de lokdozen. Zet ze neer op plekken waar zij niet bij kunnen. ’s avonds kan je bijvoorbeeld de lokdoos buiten zetten. Houd verder de aanwijzingen op de verpakking goed in de gaten.

Lees mijn ervaring met de lokdozen van HG om een goede lokdoos te vinden!

Houd de omgeving vrij van mieren

Ingang naar mierennest als voorbeeld wat moet worden bestrooid
Dit is een voorbeeld van een ingang naar een mierennest. Gooi hier wat mierenpoeder op om je vakantie fijn en mierenvrij te laten verlopen!

Als je alle advies tot nu toe hebt opgevolgd, dan heb je een schone en miervrije camper of caravan. Dat kan bijna niet anders! Je zit dan nog wel met een probleempje: een camping zit vol met mieren. Het loont dus om de omgeving ook vrij van mieren te houden.

Wanneer je er lekker op uit bent, dan ga je uiteraard niet veel moeite doen om de omgeving te ontdoen van alle mieren. Dat kan niet, want je hebt op de andere mensen in de omgeving geen invloed. Afhankelijk van waar je met de camper of caravan staat, heeft dat ook geen enkele nut.

Wel zijn er een tweetal eenvoudige stappen die je kan zetten om de kans op mieren aanzienlijk te verkleinen:

 • Bestrooi mierenpoeder rond de camper of caravan. Nee, niet zomaar in het wilde weg strooien, maar in cirkel eromheen lopen. Zorg ervoor dat mieren die naar binnen willen eerst door de poeder moeten lopen.
  
 • Zie je een mierennest? Giet er dan wat mierenpoeder in en omheen. Je zal zien dat je aanzienlijk last zult hebben van mieren.

Een goede natuurvriendelijke mierenpoeder is de mierenpoeder van het merk ECOstyle. Bestel deze gemakkelijk door via de link hieronder naar bol.com te gaan!

Maak je gebruik van een mierenpoeder in de omgeving? Kies dan wel voor een natuurlijke mierenpoeder om mieren op de camping te bestrijden. Dan zullen de eigenaren en de buren ook waarderen!

Lees mijn ervaring met de mierenpoeder van HG om een goede mierenpoeder te vinden!

Een stappenplan om mieren in de camper of caravan de bestrijden

Geen tijd om heel het artikel door te nemen? Niet getreurd, hieronder een snelle stappenplan die je door kunt nemen of die kunt uitprinten om mee op reis te nemen:

Stap 1 – Stofzuig of veeg je camper/caravan om binnen kruimels en vuil verwijderen. Open alle opklapbedden, tafels en stoelen om ook daar te stofzuigen. Dweil de grond nog even goed na.

Stap 2 – Een schone camper/caravan trekt minder snel mieren aan. Was de oppervlakken in uw camper/caravan met een allesreiniger. Reinig de wanden en badkamer- en keukenoppervlakken.

Stap 3 – Plaats lokdozen bij de deur en bij ramen in de camper/caravan.

Stap 4 – Strooi natuurlijk mierenpoeder rondom de camper/caravan.

Stap 5 – Bestrooi mierenhopen in de buurt van de camper/caravan met natuurlijk mierenpoeder. Een rondje eromheen en beetje erop is voldoende.

Hoe bestrijd jij mieren in de camper of caravan?

Hopelijk ben jij met dit artikel iets opgeschoten en kan jij deze lente of zomer er gezellig miervrij op uit! Wel ben ik reuze benieuwd naar hoe jij met mieren in de camper of caravan omgaat. Heb jij nog goede tips tegen mieren, laat dan hieronder een reactie achter.

Inhoud artikel

Dit artikel is geschreven door

Share on pinterest

4 gedachten over “Eenvoudig mieren in caravan of camper bestrijden”

 1. Uw tips betreffen eigenlijk enkel het binnendringen van mieren te voorkomen of te stoppen, maar hoe raak je van mieren verlost die in de wanden van een caravan binnengedrongen zijn en knagen aan het houtwerk en isolatie?

  Beantwoorden
  • Beste Mon,

   Dat ben ik niet helemaal met je eens. Wanneer je alle tips opvolgt, dan zal je zien dat je ook van de mieren af komt die al in je caravan zitten.

   Maar om je vraag te beantwoorden: de beste manier om de mieren te bestrijden die daadwerkelijk al in de caravan zitten is door gebruik te maken van een goede mierenpoeder en lokdozen. Dat geldt echter alleen wanneer de mieren daadwerkelijk daar hun nest hebben.

   Hebben de mieren elders hun nest, dan is het voorkomen van binnendringen toch echt het beste dat je kan doen om van de mieren af te komen. De overgebleven mieren die binnen zitten kan je zo met een spray doden.

   Ik hoop dat je er wat aan hebt!

   Groetjes,
   Peter

   Beantwoorden
 2. Ik heb hetzelfde probleem als Mon, een stacaravan waar de mieren tussen de wanden in zitten. Als ik lokdozen binnen plaats worden het alleen maar meer. Als ik ze buiten plaats, gebeurt er niks. Ik word er wanhopig van. Heeelp.

  Beantwoorden
  • Hoi Caroline,

   Vervelend hoor! Maar dat je zegt dat wanneer je de lokdozen binnen zet “het alleen maar meer” worden is niet helemaal het geval. Je ZIET er meer. Ze komen hun schuilplaats uit om eten te halen. Mijn advies zou zijn om door te zetten met kwalitatief goede lokdozen. Zeker 2 a 3 weken.

   Hoe lang ben je al met de lokdozen bezig?

   Succes!
   Peter

   Beantwoorden

Plaats een reactie