Een wespennest zonder koningin: hoe zit dat met het verwijderen?

Deel dit bericht op Pinterest:

Een wespennest zonder koningin hoe zit dat met het verwijderen

Je hoort -en ziet het soms op filmpjes- dat het verwijderen van een wespennest gemakkelijk kan door het verwijderen van de koningin. Helaas is dit maar halve informatie en zeker niet altijd het geval.

Ten eerste is het niet zo dan een wespenkolonie uiteen zal gaan of het nest zal verlaten wanneer er geen koningin meer aanwezig is. Sterker nog, vaker dan niet heeft een wespennest meerdere koninginnen erin.

Ten tweede hebben niet alle wespensoorten überhaupt een koningin in hun midden. Dan kan je lang zoeken.

De vraag of je een wespennest kan bestrijden door de koningin weg te halen, moet ik dan ook negatief beantwoorden. Er zijn vele betere manieren. Maar daar gaat dit artikel niet over.

Hoe zit het met het verwijderen van de koningen in een wespennest en kan het wespennest wel zonder de koningin voortbestaan. Dat zijn de voornaamste vragen die ik in dit artikel zal proberen te beantwoorden.

Pinterest Een wespennest zonder koningin hoe zit dat met het verwijderen

Is er wel een koningin in een wespennest?

Dat is helaas geen gemakkelijke vraag om te beantwoorden. Het ligt er namelijk aan om wat voor een wespensoort het gaat. Niet alle wespensoorten hebben een koningin.

Ook zijn er wespennesten met meerdere koninginnen. Dat zijn de vruchtbare vrouwtjes die voor de nakomelingen zorgen.

En uiteraard hebben alle wespensoorten vruchtbare vrouwtjes, want anders zouden er geen nieuwe wespen meer komen. Ook die wespensoorten die geen koningin hebben in de traditionele zin.

Hoe herken je de wespen-koningin

Vaak zal je een wespenkoningin maar zelden buiten het nest zien. Sterker nog, gedurende de zomer komt de koningin überhaupt niet uit haar nest wanneer ze daar ongestoord kan verblijven.

Het is immers de taak van de koningin om in het nest voor nieuwe nakomelingen te zorgen door het leggen van eieren. Alleen de koningin binnen een wespennest zal zich voortplanten.

Komt de koningin toch buiten het nest, dan kan je haar een twee punten herkennen:

  • De koningin heeft net zoals de andere vrouwelijke wespen een angel. Mannelijke wespen hebben deze niet.
  • De koningin is stukken groter dan een reguliere wesp.
Hoe herken je de wespen-koningin

Wanneer komt de koningin uit het wespennest

De enige tijd wanneer een koningin zich buiten het wespennest zal wagen is in de lente. Dat komt omdat de nieuwe vruchtbare vrouwtjes de kolonie verlaten om elders hun wespennest te starten.

Wespen houden een soort winterslaap. Vele wespen komen tijdens de koude wintermaanden door de kou om het leven. De koningin is groter en sterker en weet het meestal wel vol te houden.

Wespen vestigen zich vaak in de late lente in jouw omgeving

Heb je last van wespen in of om het huis of de tuin, dan is de kans groot dat ze daar gekomen zijn door wespenkoninginnen die na de winter op bruidsvlucht gaan om zich elders te vestigen.

Zo komen de wespen bij jou in de tuin of in huis terecht om hun nest te starten. In jouw omgeving hebben ze genoeg te eten, drinken en verstopplaatsen om aan het nest te bouwen.

Tegen de zomer heb je een volwaardig wespennest en ga jij je afvragen of je van de wespen af komt door de koningin te vangen of te doden.

Een wespennest zonder koningin

De beste manier om een wespennest te bestrijden, is om deze te voorkomen. Wil je de wespennest bestrijden door de koningin te vangen of te doden, dan kan dat eigenlijk alleen in de lente.

In de lente moet de koningin er vaak op uit om op zoek te gaan naar voedsel voor haar pas uitgekomen larven. Die kunnen niet zelf op zoek en wanneer de koningin er niet meer is om de kleine wespen van eten te voorzien, dan sterft het nest uit.

Het bestrijden van een wespennest in de lente of vroege zomer door de koningin te doden is dus alleen zinvol wanneer het om een nieuwe, onvolwassen nest gaat.

Een ouder nest, wellicht met meerdere koninginnen laat zich helaas niet op deze manier bestrijden. De volwassen wespen kunnen immers voor zichzelf zorgen. Dit in tegenstelling tot hun jongere soortgenoten.

Wespen-weetjes

  • Er zijn wereldwijd enkele tienduizenden verschillende soorten wespen.
  • De meeste wespen bijten of steken niet.
  • Alleen vrouwelijke wespen hebben een angel.
  • Wanneer een wesp zich bedreigt voelt, kan hij of zij door geursingalen andere wespen tot steken en aggressie aanzetten.
Wespen-weetjes

Ervaringen met het bestrijden van een wespennest door de koningin te doden

Heb jij weleens een wespennest weten te bestrijden door de koningin te doden, dan ben ik ontzettend benieuwd naar jou verhaal!

Laat hieronder een berichtje achter en deel jouw ervaringen met ons. Bijvoorbeeld door aan te geven hoe je de koningin hebt weten te vinden en hebt weten te doden. Jouw ervaringen kunnen andere lezers van deze blog ongetwijfeld op weg helpen!

Heb je juist een vraag over het bestrijden van een wespennest of het opsporen van de koninging, dan kan je je vraag hieronder kwijt. Ik doe mijn best om alle vragen zo goed mogelijk te beantwoorden.

Inhoud artikel

Dit artikel is geschreven door

Plaats een reactie