De jeuk van bedwantsen bestrijden met deze verzachtende oplossingen

Deel dit bericht op Pinterest:

Share on pinterest
Jeuk van bedwantsen bestrijden

Bedwantsen zijn kleine parasitaire insecten die zich voeden met het bloed van mensen of dieren. Je vindt ze meestal in een slaapkamer, rond het bed en in allerlei verstop plaatsen. Ze zijn ‘s nachts het meest actief en komen dan tevoorschijn om zich met het bloed van slapende mensen te voeden.

Bedwantsen zijn de vampieren van de insectenwereld en staan erom bekend lastig te bestrijden te zijn.

Bedwantsen kunnen ongeveer 1 tot 5 millimeter lang zijn. Ze zijn plat, ovaal en roodbruin van kleur. Hoe korter geleden ze zich met bloed gevoed hebben, hoe roder ze zijn. Ze hebben geen vleugels, maar kunnen erg snel kruipen en staan bekend om de grote afstanden die zijn met mensen of dieren mee kunnen liften.

Hoewel beten van bedwantsen bijna nooit gevaarlijk zijn, kunnen ze des te erger jeuken. In sommige gevallen raken ze geïnfecteerd of veroorzaken ze een allergische reactie. Ook dat is gelukkig maar zeldzaam.

Als je vermoedt dat je gebeten bent door een bedwants is het niet alleen belangrijk om iets aan de bedwantsen te doen, maar ook om de jeuk te bestrijden. Daar ga ik het in dit artikel over hebben.

Hoe zien de beten van bedwantsen eruit?

Sommige mensen merken helemaal niets van de beten van bedwantsen. Andere mensen hebben juist lastig van hele erge jeuk en de bultjes zelf kunnen variëren van hele kleine beetjes tot grote, opgezwollen plekken. Wanneer mensen symptomen zich ontwikkelen, zijn de beten meestal:

  • Rood en verhoogd met een donker puntje in het midden
  • Gegroepeerd in lijnen of clusters
  • Kleine blaartjes
  • Intens jeukend

Bedwantsen kunnen elk deel van je lichaam bijten, maar bijten meestal delen van de huid die tijdens het slapen onbedekt blijven. Voorbeelden hiervan zijn: gezicht, nek, armen, handen, voeten, de onderbenen en bovenaan de borst of rug.

Enkele voorbeelden van beten van bedwantsen, vind je hieronder.

Symptomen van een bedwantsenbeet

De beet van een bedwants voel je meestal niet. Je zal eerder de jeuk van een bedwants die over je heen kruipt voelen dan de beet zelf. Daarna duurt het een paar uur tot soms zelfs een paar dagen totdat de jeuk van de bedwantsenbeet en de overige symptomen beginnen op te komen.

De beten van bedwantsen worden vaak flink rood en gaan opzwellen. De jeuk zal al vrij snel intreden. Er kunnen meerdere beten verschijnen die meestal op een rij of in een cluster op het lichaam voorkomen. Dat komt omdat bedwantsen al lopend bijten en niet als een mug bijt en weer weg kan vliegen.

De beten van bedwantsen staan bekend om de intense jeuk en en irritatie die zij veroorzaken. Hoewel er veelal niets ernstigs aan de hand is, kan je er goed gek van worden.

Bedwantsen kunnen tot een jaar zonder voeding. Dat betekent dat zij zich zeker niet iedere dag hoeven te voeden. Je zou al snel kunnen denken dat, omdat je de bedwantsen al even niet gezien hebt, je van ze af bent, maar niets is minder waar.

Het krabben van de beten kan de jeuk verergeren en irritatie of ontsteking veroorzaken.

Hieronder lees je de beste manieren om de jeuk door bedwantsen te bestrijden.

Hoe bestrijd je de jeuk door bedwantsen?

In de meeste gevallen ben je na ongeveer een week van de symptomen van de beet van een bedwants af. Dat de jeuk langer duurt, komt zeer regelmatig voor.

In zeer zeldzame gevallen kunnen beten van bedwantsen een allergische reactie veroorzaken. In dat geval is het goed om direct een arts te raadplegen.

Ook kunnen de beten van bedwantsen een infectie veroorzaken. Om het risico op infectie te verminderen, is het verstandig om de beten niet te krabben en onderstaande tips opvolgen om de jeuk van bedwantsen te bestrijden door onderstaande adviezen op te volgen.

Azaron pleisters tegen jeuk na de beet

Naar mijn mening de allerbeste oplossing om de jeuk van bedwantsbeten tegen te gaan, zijn de pleisters van Azaron. De pleisters van Azaron:

  • Gaan jeuk effectief tegen.
  • Zorgen ervoor dat je de beten van bedwantsen niet kunt krabben.

Is een pleister niets voor jou? Klik dan hier om de andere middelen tegen jeuk op bol.com te bekijken. Er zit ongetwijfeld iets voor je tussen.

Ijsklontjes verzachten jeuk en irritatie

Foto van twee ijsklontjes
Ijsklontjes zijn een prima middel om de jeuk door bedwantsen tegen te gaa

De jeuk van beten van bedwantsen is intens en de hele dag door. Je wilt niets liever dan van de jeuk afkomen. Je kunt echter niet de hele dag middeltjes blijven smeren en krabben mag ook niet. Wat wel mag is een lekker verkoelend ijsklontje.

De kou van een ijsklontje zorgt voor verlichting van de jeuk en gaat irritatie en zwelling tegen. Door de licht verdovende effecten van kou, zal het effect nog even na behandeling aanhouden.

Bepaalde etherische oliën

Hoewel er zeker meer onderzoek nodig is, suggereren sommige onderzoeken dat bepaalde etherische of essentiële oliën zoals kamilleolie of lavendelolie helpen bij het bestrijden van de jeuk van beten van bedwantsen (leestip!).

Pasta van bakingsoda en water

Maak een pasta van bakingsoda (zuiveringszout) en water en breng deze direct op de huid aan. Laat het even een paar minuten intrekken en veeg het daarna weer weg. Soms wordt er weleens aangeraden om aan de pasta een beetje havermout toe te voegen.

Havermout zou goed zijn vanwege de vitaminen en mineralen goed zijn voor de huid en een verzachtende werking hebben.

Tandpasta

Tandpasta kan helpen om de jeuk en irritatie van bedwantsbeten tegen te gaan. Vooral tandpasta met methol zou goed moeten helpen.

Om tandpasta te gebruik on de jeuk van bedwantsen te bestrijden, breng je simpelweg een beetje tandpasta aan op de beten en laat je het enige tijd intrekken. Nadat de tandpasta is opgedroogd, veeg je het met een beetje water weer weg.

Aloë Vera

Aloë Vera staat bekend om de verzorgende en verzachtende werking op de huid. Om de jeuk door bedwantsen te bestrijden is dat niet anders.

Je kunt gebruik maken van verse Aloë Vera door de plant te vermalen tot een pasta en deze op de beten te smeren, of je koopt een crème waar de Aloë Vera in verwerkt is. Een voorbeeld van een pure Aloë Vera crème is deze:

Verder zijn er nog zoveel Aloë Vera producten te krijgen, waaronder douchegel en crèmes, dat je ook even op bol.com wilt kijken wat er verder nog voor je tussen zit.

Citroensap

Citroensap heeft een bewezen ontstekingsremmende en antibacteriële werking. Dat is goed om bij hevige jeuk ervoor te zorgen dat de beten niet gaan ontsteken of irriteren.

Verder heeft het zuur in de citroensap een uitdrogende werking dat ervoor zorgt dat de jeuk van de bedwantsbeten minder wordt. Doe er je voordeel mee!

Hoe kan je beten van bedwantsen voorkomen?

Voorkomen is beter dan genezen, of in dit geval: voorkomen van jeuk, is beter dan jeuk bestrijden. Dat betekent dus dat wanneer je niet door de bedwantsen wordt gebeten, je ook geen jeuk krijgt. Logisch toch?

Maar hoe bestrijd je de bedwantsen nu effectief om niet gebeten te woorden en ook geen last van jeuk te krijgen? Dat doe je door ervoor te zorgen dat de bedwantsen ‘s nachts niet bij jou kunnen komen.

Dat kan op twee manieren, die ik hieronder uit zal leggen.

Voorkom beten door bedwantsen door een goede spray te gebruiken

Foto van een gefrustreerde jonge vrouw
Bedwantsenbeten kunnen erg frustrerend zijn door hoe erg de jeuk is en hoe lang die aanhoudt.

Een spray met een langere werkingstijd en dan vooral een spray zonder gif, maar met een uitdrogingsmiddel of een “plakmiddel” werk bijzonder goed om de bedwantsen ‘s nachts bij je uit de buurt te houden.

Je spuit het middel simpelweg op het frame van je bed, onder het bed, op de zijkanten, op de poten en helemaal eromheen. De bedwantsen kunnen zich vervolgens niet over het middel voortbewegen en gaan dood. En jij wordt de volgende ochtend zonder jeuk wakker!

Onderstaand middel is erg effectief om de bedwantsen te bestrijden zodat jij zonder jeuk wakker wordt. Liever een ander middel, klik dan hier om de andere bedwantsenbestrijdingsmiddelen op bol.com te bekijken. Maar mijn persoonlijke voorkeur gaat uit naar dit middel:

Hou bedwantsen uit de buurt met bedwantsvallen

Ze worden bedwantsvallen genoemd – en dat zijn ze ook – maar de werking en de toepassing is anders dan dat je zou verwachten.

Een bedwantsval is een soort papier met aan de ene kant een plakmiddel en een lokstof en aan de andere kant een tape om het ergens aan te bevestigen. Bedwantsvallen worden voornamelijk gebruikt om in de gaten te houden of je wel met de bestrijding van bedwantsen voortgang boekt.

Maar je kunt ze ook op een andere manier gebruiken: bedwantsvallen kun je aan de poten van je bed bevestigen. Wat er gebeurd is dat de bedwantsen niet voorbij de val kunnen, daaraan vast komen te zitten en niet bij jou in de buurt kunnen komen.

Naast het bestrijden van bedwantsen heb je hiermee ook een hoop jeuk voorkomen! De beste bedwantsvallen zijn deze:

Waarom jeuken de beten van bedwantsen?

De jeuk die je krijgt nadat je bent gebeten door een bedwants, komt niet zozeer van de beet zelf, maar vooral van de stoffen die de bedwants bij je inbrengt tijdens het voeden.

De eerste stof die je bij een beet van een bedwants binnen krijgt is een stof dat voor verdoving van de wond zorgt. Dat doen de bedwants om te voorkomen dat jij de beet opmerkt en dat zij zich makkelijk met jou bloed kunnen voeden.

De tweede stof die je binnen krijgt is een eiwit dat ervoor zorgt dat je bloed iets moeilijker stolt. Hierdoor blijft het wondje die de bedwants bij je maakt langer open en kan de bedwants zich makkelijker voeden.

Hoe lang blijven de beten van bedwantsen jeuken?

Dat ligt een klein beetje aan jezelf. Ten eerste reageert ieder lichaam anders op de beet van een bedwants. De een heeft veel jeuk en de ander helemaal niet.

Ten tweede, en waarschijnlijk meer belangrijk, ligt het aan het feit of je de beten krabt of niet. Hoe meer je krabt, hoe meer je de stoffen verspreidt die de jeuk veroorzaken en hoe meer je de huid irriteert. Stop met krabben en je zal korter van de jeuk last hebben.

Waarom bijten bedwantsen?

Net als alle andere wezens hebben bedwantsen voeding, vocht en beschutting nodig. Bedwantsen voeding zich dan ook met ons bloed om aan voeding en vocht te komen. Het is hun eten. Daarna geldt het uitgescheiden bloed als voeding voor larven van bedwantsen.

Bedwantsen geven de voorkeur aan het bloed van mensen, maar ook huisdieren (en andere dieren!) kunnen last krijgen van bedwantsen. Zeker wanneer er geen mensenbloed beschikbaar is.

Wat je vaak ziet is dat mensen de beten en de jeuk van bedwantsen willen voorkomen en daarom in een andere kamer gaan slapen dan waar de bedwantsen zitten. Dat is echter niet slim. Hebben de bedwantsen niets te eten (jouw bloed!), dan gaan ze opzoek naar ander voedsel en verspreiden ze zich door je huis.

Het bestrijden van bedwantsen en de jeuk van bedwantsen gaat stukken makkelijker wanneer je de bedwantsen in een enkele kamer kan houden.

Wat moet ik doen als bedwantsen mijn baby bijten?

Foto van een huilende baby
De beten van bedwantsen jeuken ontzettend erg, maar zijn meestal volkomen ongevaarlijk

Heb je bedwantsen in huis? En zeker wanneer je bedwantsen hebt in de omgeving van waar de baby slaapt. Dan kan je er donder op zeggen dat de bedwantsen ook de baby zullen bijten.

Dat is zeker zielig en de jeuk kan heel erg zijn voor een baby, maar meestal is een bedwantsenbeet volkomen ongevaarlijk.

Is je baby gebeten? Was de beten goed met water en een beetje douchegel. Gebruik alleen ijsklontjes of een koud kompres om de jeuk te verlichten. Ga niet allerlei middeltjes gebruiken. Mocht de jeuk te erg worden, raadpleeg dan een huisarts voor een geschikt middel.

Zorg ervoor dat je nagels van je baby kort houdt en de baby gedurende de dag wantjes aandoet zodat de wondje niet opengekrabd kunnen worden.

Zelf hebben mijn kleine en ik dit ook meegemaakt, lees dit artikel over mijn ervaringen met bedwantsen.

Bijten bedwantsen ook huisdieren?

Bedwantsen bijten ook huisdieren. Maar dat doen ze meestal alleen wanneer ze zich niet of niet voldoende kunnen voeden met het bloed van mensen. Bedwantsen geven de voorkeur aan het bloed van mensen, dus meestal zijn je huisdieren veilig. In ieder geval in het begin.

Zeker bij huisdieren die jeuk hebben, is de kans dat ze zich openkrabben groot. Hou je huisdier dan ook goed in de gaten en raadpleeg een dierenarts wanneer je merkt dat het krabben erg hevig wordt.

Wat is jouw ervaring met het bestrijden van de jeuk van bedwantsbeten?

Bedwantsen in huis kan iedereen overkomen. En jeuk door bedwantsen is simpelweg een gevolg van het hebben van bedwantsen in huis. Daar ontkom je niet aan. De vraag is, wat kan doen om de jeuk van bedwantsen te bestrijden?

Heb jij een van bovengenoemde oplossingen gebruikt? Dan hoor ik graag jouw ervaringen daarmee. Ook wanneer je een andere oplossing of middel weet tegen jeuk door bedwantsbeten. Laat hieronder in de reacties en berichtje achter met jouw goeden tip!

Heb je nog een vraag over wat je kunt doen om de jeuk van bedwantsbeten tegen te gaan of over het bestrijden van bedwantsen in het algemeen? Laat dan hieronder een berichtje achter en ik zal mijn best doen om je verder te helpen.

Foto’s op deze pagina:

“Left hand, cm rule, 6 hours after Cimex feeding” by louento.pix is licensed under CC BY-ND 2.0.
“Bed bug bites visible hours after feeding” by louento.pix is licensed under CC BY-ND 2.0.
“hundreds of bed bugs having fed in 2 places” by louento.pix is licensed under CC BY-ND 2.0.

Inhoud artikel

Dit artikel is geschreven door

Share on pinterest

Plaats een reactie