Bedwantsen bestrijden en de verzekering: recht op vergoeding?

Deel dit bericht op Pinterest:

verzekering bij schade bedwantsen

Het bestrijden van bedwantsen kan erg duur zijn. Wanneer je zelf de bedwantsen gaat bestrijden, heb je middelen en materiaal nodig en een professionele ongedierte bestrijder kost enkele honderden tot enkele duizenden euro’s.

Je vraagt je dan wellicht af of je door de verzekering gedekt bent tegen de kosten van de bestrijding van bedwantsen. Een hele logische vraag, waar we in dit artikel naar gaan kijken.

De meest voor de hand liggende verzekeringen waar je aan denkt bij kosten door de bestrijding van bedwantsen, zijn je inboedelverzekering, je aansprakelijkheidsverzekering (wanneer de schade aan een ander is toegebracht) of je opstalverzekering.

Ook de rechtsbijstandsverzekering en je ziektekostenverzekering kunnen in het geval van bedwantsen een rol spelen.

Hieronder lees je alles dat je moet weten over het inschakelen van je verzekering omtrent de kosten van het bestrijden van bedwantsen.

De bestrijding van bedwantsen en verzekering

Wij last krijgt van bedwantsen en zelf de bedwantsen gaat bestrijden of iemand ter bestrijding van de bedwantsen inschakelt, zal voor hoge kosten komen te staan.

Zelf bedwantsen bestrijden is niet te doen zonder een goede stoomreiniger en daarnaast zal je een bedwantsenspray of andere bestrijdingsmiddelen moeten gebruiken. Ga voor deze materialen gerust uit van minimaal €150,-.

Schakel je een professionele ongediertebestrijder in, dan zullen de kosten van de bestrijding van een enkele kamer een paar honderd euro bedragen en en de kosten van een hele woning al gauw enkele duizenden euro’s.

Gezien de hoge kosten, ligt het voor de hand om navraag te doen bij de verzekering of jij recht hebt op op een vergoeding voor de kosten van de bestrijding van bedwantsen.

Helaas kan ik je alvast vertellen dat een vergoeding van de verzekering bijna nooit het geval zal zijn.

Last van bedwantsen in huis? Klik hier om het aanbod aan bedwantsen bestrijdingsmiddelen op bol.com te bekijken, of ga voor deze bedwantsenspray:

Drie redenen waarom de verzekering je claim zal afwijzen

Om erachter te komen of de kosten van de bestrijding van bedwantsen onder een verzekering vallen, heb ik op het internet diverse verzekeringspolissen nagekeken en heb ik met diverse verzekeraars gebeld om navraag te doen.

Uit mijn onderzoek kwamen twee voornaamste redenen naar voren waarom de verzekeraars een claim afwijzen.

Foto van mensen bij afspraak met verzekeraar
Hieronder lees je waarom de schade als gevolg van bedwantsen of de bestrijding meestal niet wordt vergoed

Reden # 1: Schade insecten, waaronder bedwantsen, wordt uitgesloten

Verreweg de meeste verzekeringspolissen sluiten schade door dieren, insecten, ongedierte en dergelijken uit. Bedwantsen of de bestrijding van bedwantsen wordt in de verzekeringspolis veelal niet als zodanig genoemd, maar in alle door mij nagekeken polissen staat dat schade die het gevolg is van insecten of ander ongedierte niet wordt vergoed.

Reden # 2: De verzekeraar doet een beroep op eigen schuld

Het grote probleem dat speelt bij kosten die het gevolg zijn van de bestrijding van bedwantsen is dat je vrijwel nooit met zekerheid kan zeggen hoe de bedwantsen er gekomen zijn en voor wiens rekening en risico de bedwantsenbestrijding nu behoort te komen.

Het verzekeringen van schade als gevolg van bedwantsen is erg lastig. Hoe is die bedwants nu binnengekomen? Heb jij de eerste bedwantsen wellicht zelf meegebracht toen je op vakantie ging? Of is de bedwants zelf binnengekropen?

Je weet het niet en je komt er bijna nooit achter. En al heb je een idee, het bewijzen ervan is ontzettend moeilijk. De schade als gevolg van insecten is gewoon heel moeilijk te verzekeren en daarom wordt het veelal door verzekeraars uitgesloten van de dekking.

Reden # 3: Er is helemaal geen schade!

Deze derde reden die verzekeraars aandragen om de schade als gevolg van bedwantsen niet te vergoeden, klinkt misschien een beetje raar, maar zij zijn van mening dat er geen schade is. Dat als volgt.

Wil er sprake zijn van schade, dan moet er iets blijvend kapot zijn, in juridische termen: “geen aantasting is van de structuur”. De bedwantsen kruipen overal in, onder en op, maar het voorwerp blijft wel heel. En bij gebrek aan schade valt er niets uit te keren is de redenatie.

Zelf bedwantsen bestrijden? Dat je het beste met een stoomreiniger. Klik hier om het aanbod aan stoomreinigers op bol.com te bekijken, of kies deze aanrader:

Kan mijn rechtsbijstandsverzekering mij helpen als de schuld van de bedwantsen bij een ander ligt?

Wellicht ben jij bij iemand op bezoek geweest, ben je op vakantie geweest of is juist iemand bij jou thuis gekomen en heeft een van deze situaties tot een bedwantsenplaag bij jou geleid. Kan je diegene aansprakelijk stellen voor de schade?

De basisregel in ons rechtssysteem voor dit soort gevallen is dat als iemand jou schade toebrengt en die schade is diegene toe te rekenen, dat hij of zij voor de schade op moet draaien.

Je zou dan heel makkelijk kunnen denken dat iemand die bij jou bedwantsen naar binnen heeft gebracht of de eigenaar van een hotel met bedwantsen die jij mee terug hebt genomen aansprakelijk kan worden gehouden.

Het probleem hiermee zit ‘m in het bewijs. Hoe zou je kunnen bewijzen dat de bedwantsen niet zomaar bij jou naar binnen zijn gekropen maar door het handelen van een ander binnen zijn gekomen? Dat is een bijna onmogelijke taak.

Het is altijd goed om je rechtsbijstandsverzekering te bellen of zij je kunnen helpen met een vergoeding voor de kosten die je maakt voor het bestrijden van de bedwantsen. Helaas is uit mijn onderzoek gebleken dat je ook hier bot zult vangen. Je rechtsbijstandsverzekering zal je waarschijnlijk niet met het verhalen van de kosten kunnen helpen.

Welke schade veroorzaakt een bedwantsenplaag eigenlijk?

Er komen veel schadeposten kijken die het gevolg zijn van een bedwantsenplaag. Denk hierbij aan de volgende posten:

  • Ongediertebestrijding
  • Tijdelijk vervangende woonruimte
  • Bestrijdingsmiddelen tegen bedwantsen
  • Vervangend meubilair
  • Schade aan overige goederen

En zo zijn er wel meer schadeposten te bedenken waar je een vergoeding van de verzekering voor wilt hebben. Helaas zullen de overgrote deel van de verzekeraars je schade als het gevolg van bedwantsen niet vergoeden.

Zelf bedwantsen bestrijden? Dat je het beste met een stoomreiniger. Klik hier om het aanbod aan stoomreinigers op bol.com te bekijken, of kies deze handzame aanrader:

Zijn medische kosten bij bedwantsen wel vergoed?

Deze vraag werd door verschillende ziektekostenverzekeraars positief beantwoord. Wanneer jij bedwantsen in huis hebt en als gevolg daarvan medische hulp of medicijnen nodig hebt, dan worden die -met inachtneming van de eigen bijdrage- wel vergoed.

Voor de erge jeuk van bedwantsen beten, een allergie tegen bedwantsen of andere medische problemen die verband houden met bedwantsen is een vergoeding doorgaans mogelijk. Al zou ik aanraden om dat bij je zorgverzekeraar na te vragen.

Wat als iemand mij aansprakelijk stelt voor de schade als gevolg van bedwantsen?

Foto van het ondertekenen van een juridisch stuk
Wordt jij aansprakelijk gesteld voor de schade als gevolg van een bedwantsenplaag? Schakel dan altijd je rechtsbijstandsverzekeraar of een jurist in

Een dergelijke zaak is begin 2020 bij de geschillencommissie voorgekomen. De uitkomst daarvan was dat de verzekeraar terecht niet voor de schade als gevolg van de bedwantsen hoefde op te draaien. De situatie was als volgt.

Een man ging op vakantie en bracht zonder het te weten bedwantsen mee terug in zijn koffer. Hij had kinderen die bij vriendjes en vriendinnetjes bleven logeren en daar ook voor besmetting zorgde. De ouders van de kinderen stelde de man aansprakelijk omdat zij van hun inboedelverzekering niets vergoed kregen.

Uiteindelijk is de zaak bij de geschillencommissie voorgekomen en die oordeelde dat er door de bedwantsen niets beschadigd is, dus er geen sprake van een vergoeding kon zijn.

Ook van vervuiling zou geen sprake zijn omdat bedwantsen levende wezens zijn die zich nergens aan hechten, maar rondkruipen. De eitjes kleven wel ergens aan vast, maar dat is tijdelijk. Ze komen namelijk uit. Dus een eventuele vervuiling is niet blijvend.

De verzekeraar heeft daarom volgens de geschillencommissie terecht schadevergoeding geweigerd.

Is er een alternatief voor een verzekering

Je verzekeren tegen bedwantsen zal erg lastig worden. Van de verzekeraars bij wie ik het na heb gevraagd, was daar geen voorziening voor te treffen. Wel is er een ander alternatief die je kunt overwegen.

Veel professionele ongediertebestrijders bieden servicecontracten of abonnementen aan. Voor een bepaald bedrag per maand kan jij ervoor zorgen dat de ongediertebestrijder je van de bedwantsen af komt helpen bij een besmetting.

Zelf bedwantsen bestrijden? Dat je het beste met een stoomreiniger. Klik hier om het aanbod aan stoomreinigers op bol.com te bekijken, of kies deze aanrader:

Ervaringen bedwantsen verzekering

Heb jij last gehad van bedwantsen in huis en heb jij daarvoor de verzekering in proberen te schakelen? Hoe is dat afgelopen? Ben jij weleens aansprakelijk gesteld voor de kosten van bedwantsen of heb jij juist andersom de kosten op iemand moeten verhalen?

Laat hieronder in de reacties een berichtje achter. We leren graag van jouw ervaringen!

Inhoud artikel

Dit artikel is geschreven door

2 gedachten over “Bedwantsen bestrijden en de verzekering: recht op vergoeding?”

Plaats een reactie